EtnoCikl u veljači – koncert talijanske grupe Brigan

Brigan je glazbeni sastav nastao 2009. godine kao rezultat interesa i strasti prema narodnoj glazbi. U svojim su se počecima inspirirali keltskom glazbom da bi se vremenom sve više približavali svojim korijenima.
Nakon dvanaest godina aktivnosti, brojnih svjetskih turneja i četiri albuma, glazbena skupina Brigan predstavlja svoj najnoviji projekt “Liburia Trip”. Projekt je nadahnut ruralnim područjem oko Caserte. Ovaj dio Italije, stoljećima poznat kao Terra Felix, poznat je po svojoj bogatoj poljoprivrednoj tradiciji, uključujući uzgoj konoplje i duhana, što je sve snažno utjecalo na lokalnu kulturu i tradiciju.

Projekt “Liburia Trip” nije samo obnova tradicionalne glazbe ovog područja, već stvaranje nove, suvremene vizije tog skoro zaboravljenog svijeta. U ovom projektu tradicionalni elementi kao što su pjevanje, bubnjanje, sviranje flauta i bogatstvo zvukova ruralnog krajolika spajaju se s modernom elektronikom i novim medijskim pristupima. Ova fuzija stvara jedinstveni hibridni zvuk, u kojem se očuvaju tradicionalni elementi Terra Felixa, a istovremeno se stvara nova, simbiotička veza između tradicionalnih instrumenata i elektronike.
Na koncertima, “Liburia Trip” oživljava kroz glas Francesca di Cristofara, koji svira flautu, gajde i harmoniku, udaraljke Ramona Rodrigueza Gomeza, te elektroniku Andree Laudantea. Ovaj spoj različitih elemenata – od trancea do ritmičkih obrazaca – ističe ključnu ideju Brigana: stvaranje novog zvuka koji spaja tradiciju s modernim doživljajem.
Projekt je prava ravnoteža između očuvanja tradicionalnih oblika i njihove dekonstrukcije, stvarajući složenu mrežu odnosa između prošlosti i sadašnjosti, između duboko ukorijenjene tradicije i potrebe za stvaranjem nečeg novog na temeljima te iste tradicije.
Francesco Di Cristofaro – glas, flaute, gajde, harmonika
Andrea Laudante – elektronika, udaraljke, vokali
Ramon Rodriguez Gomez – udaraljke
SPOMEN DOM PAZIN – dvorana Istra
petak, 02. veljače u 19h
cijena ulaznice: 10 eura
Skip to content