Koncert južnočeške filharmonije povodom Rujanskih svečanosti – 5. rujna u 20.00 sati

U velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma, u ponedjeljak 5. rujna u 20.00 sati, ugostit ćemo Južnočešku filharmoniju pod ravnanjem dirigenta Mirana Vaupotića. Filharmoniji će se pridružiti Charlene Farrugia Božac (glasovir) i  Franko Božac (harmonika). Ulaz na koncert je besplatan.

Južnočeška filharmonija, sa sjedištem u Českim Budĕjovicama, utemeljena je 1981. godine. Njezin prvotni naziv bio je Južnočeški državni orkestar. Osnivanje orkestra vezuje se uz ime poznatoga češkog dirigenta i violončelista Jaroslava Vodňanskog. Nakon njega šefovi dirigenti bili su Ondřej Kukal, Břetislav Novotný, Jaroslav Křeček, Stanislav Vavřínek i znameniti violinist i dirigent Jan Talich. Od 2021. godine šef dirigent Južnočeške fi¬lharmonije je Miran Vaupotić.
Osim izvedbi djela klasične glazbe pisanih za orkestar standardne veličine, ali i za manje koncertne dvorane, Filharmonija sve više pozornosti poklanja suvremenom trendu povezivanja različitih žanrova i otkrivanju novih mogućnosti interpretacije i predstavljanja glazbe te sustavno teži unapređenju svih svojih kvaliteta. Većina članova orkestra su mladi, ambiciozni, vješti i perspektivni glazbenici koji cijene mogućnost suradnje s prominentnim dirigentima i solistima.
Južnočeška filharmonija nastoji zadržati željeni interes postojećih pretplatnika, no istovremeno
je usredotočena i na mlađu publiku te želi proširiti krug slušatelja na žitelje južne Češke koji su do sada bili više-manje nezainteresirani za klasičnu glazbu ili im je ona bila nedostupna.
PROGRAM:
Felix Mendelssohn: Hebridi, koncertna uvertira u h-molu, op. 26,
Edvard Grieg: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, Op 16
I. Allegro molto moderato
II. Adagio
III. Allegro moderato molto e marcato – Quasi presto – Andante maestoso
(Charlene Farrugia Božac, glasovir)
Roberto Di Marino: Koncert za harmoniku i gudački orkestar
I. Adagio – Allegro
II. Adagio
III. Presto
(Franko Božac, harmonika)
Gioachino Rossini: Uvertira operi Talijanka u Alžiru
Skip to content