Koncert: Roter Igel Trio – 25. listopada u 18:30 sati

Roter Igel Trio u sastavu Tara Horvat – violina, Andrija Šimić – violončelo i Kosjenka Turkulin – glasovir, u petak, 25. listopada, priređuje zanimljivi klasični koncert u pazinskom Spomen domu.

Roter Igel Trio osnovan je 2012. godine, a naziv trija potječe od imena bečke kavane „Zum roten Igel“ koju su često posjećivali mnogi bečki glazbenici i skladatelji. Zajednička ljubav prema komornoj glazbi navela je Taru Horvat (violina), Andriju Šimića (violončelo) i Kosjenku Turkulin (glasovir) da osnuju ovaj glazbeni sastav te da zajedničkim snagama otkrivaju bogat spektar literature komorne glazbe. Trio je nastupio na brojnim festivalima i ciklusima klasične glazbe u više hrvatskih gradova, kao na primjer u Zagrebu (Glazbene staze, Salon Očić, Centar za kulturu Dubrava), Rabu (Rapske ljetne večeri), Županji, Sisku, Križevcima, Koprivnici, itd. Repertoar klavirskog trija Roter Igel seže od klasike do suvremene glazbe.

Iz biografije glazbenika:

Trostruka državna pobjednica u svojoj kategoriji Tara Horvat je na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojila 11 prvih nagrada od kojih su najznačajnije prva nagrada na Hrvatskom državnom natjecanju 2012. godine, prva nagrada na međunarodnom natjecanju „Musica insieme“ te prva nagrada i nagrada Apsolutnog pobjednika na Međunarodnom natjecanju „Luigi Zanuccoli“ 2010. godine. Dobitnica je i Dekanove nagrade za uspjeh u akademskoj godini 2011/2012. Kao solistica Tara je nastupala sa Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim Simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, gudačkim orkestrom GU Elly Bašić, itd. Tijekom svog školovanja Tara je bila stipendistica Grada Zagreba, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Williamson fondacije za glazbu te Yehudi Menuhin Live Music Now fondacije.

Tijekom školovanja Andrija Šimić sudjelovao je na brojnim natjecanjima i osvojio brojne nagrade od kojih se ističu: prva nagrada na Državnom natjecanju u Dubrovniku u disciplini orkestri 2007. godine, prva nagrada na Državnom natjecanju u Opatiji u disciplini kvarteta 2008., druga nagrada na Državnom natjecanju u Opatiji u disciplini kvarteta 2009. godine, druga nagrada na Federalnom natjecanju u Sarajevu u disciplini solo 2012. godine, treća nagrada na međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu u disciplini tria 2013.

Kosjenka Turkulin diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija. Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accademia di Fiesole u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas). Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Citta di Monticgiari (Duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied).

Trio Roter Igel na koncertu će izvesti zanimljive skladbe poznatih klasičnih i suvremenih skladatelja. Tako će se na njihovom repertoaru naći skladbe za klavir Dore Pejačević (Klavirski trio u C duru Op.29), Franza Schuberta (Nocturno za klavirski trio u Es duru Op.48) i Dmitrija Šostakoviča (Klavirski trio u e molu Op.67).

Koncert će se održati u petak, 25. listopada u 18:30 sati u Spomen domu (Dvorana Istra). Ulaz je slobodan!

 

Organizator: Pučko otvoreno učilište Pazin

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Skip to content