Predstava OBAVEZA

Subota, 14. listopada u 20h, koncertna dvorana Spomen doma Pazin

CirkPozor

OBAVEZA

autorski projekt Lee Delong i Nikoline Majdak
režija: Lee Delong
glumica: Nikolina Majdak
čovjek u odijelu: Mario Miličić
glazba: Lucija Stanojević
dizajn svjetla: Andrija Santro
dizajn plakata i vizuala: Jasmina Dupalo, BUNT32

OBAVEZA je neverbalna fantazija koja koristi klauniranje, ples, pokret i manipulaciju predmetima. Alegorija je to stvarnog sukoba koji pritišće čitav ljudski život.
Inspirirana vizionarskom dramom Jeana Giraudouxa “Luđakinja iz Chaillota”, OBAVEZA postavlja jednu usamljenu ženu protiv masovnog zla. Naša je junakinja utjelovljenje nevinosti: smiješna, krhka, naopaka, djetinjasta, čista. Ona čini sve što je moguće ne bi li pobjegla vanjskoj sili koja je počinje progoniti, rušeći polako ali sigurno dijelove svijeta koji je sebi stvorila i u kojem je dotad sretno živjela. Bori se s neumoljivom silom bez ijedne izgovorene riječi – pokret je njen jezik i njeno oružje. Sukob je to koji se s vanjskog plana prenosi i na unutarnji život ljudski.

Bavimo se vrlo aktualnom temom nesnalaženja čovjeka u vihoru svjetskih zbivanja koja ga udaljuju od njegovog unutarnjeg poimanja sretnog i zdravog života, te pitanjem što se događa kad od jednog harmoničnog mjesta koje nastanjujemo sa zadovoljstvom i mirom svijet odjednom postaje bojišnica Predmeti su neprijateljski, svijet je neprijateljsko mjesto, samo tijelo je neprijateljski nastrojeno – napada samo sebe, dijelovi tijela su posvađani.

“Vidite i sami – ništa lakše! Sve što je bilo potrebno da bi ovo svjetsko ludilo slomilo svoje očnjake bila je samo jedna razumna žena. ” (Iz “Luđakinje iz Chaillota”)

Iz kritika:

“ona doživljava preobrazbu male, začuđene i uplašene djevojčice u snažnu i moćnu ženu spremnu oduprijeti se, a ne prilagoditi, svijetu oko sebe, prihvatiti i zavoljeti svoju različitost. Obaveza je vizualno vrlo dojmljiva predstava, s mnoštvom zanimljivih redateljskih rješenja i pametnih izvedbenih dosjetki, dramaturški zaokružena i cjelovita.”

Katarina Kolega, Vijenac, lipanj 2021.

Skip to content