Rujanske svečanosti

Pučko otvoreno učilište u Pazinu aktivno sudjeluje u organizaciji Rujanskih svečanosti, odnosno obilježavanju 80 godina od Rujanskih odluka kojima se  Istra sjedinila s Hrvatskom.

Program započinje u subotu, 09. rujna u 19.30 otvaranjem izložbe  SLOBODA NARODU! anatifašizam u Istri – LIBERTÀ AL POPOLO! l’antifascismo in Istria, u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria iz Pule, pod pokroviteljstvom Županije Istarske. Izložba kronološkim slijedom, kroz sedam tematskih cjelina, prati politička zbivanja u Istri od raspada Austro-Ugarske Monarhije i talijanske okupacije (krajem 1918.) do Pariške mirovne konferencije (1947.). To je i razvojni put istarskog antifašističkog pokreta – od suprotstavljanja fašističkom teroru 1920-ih i 1930-ih godina, preko narodnooslobodilačkog pokreta, narodnooslobodilačke borbe i oslobođenja zemlje od okupatora, osnivanja prvih oblika narodne vlasti, do konačnoga, međunarodnopravno potvrđenog, sjedinjenja Istre s Hrvatskom.

U utorak, 12. rujna u 10.30h za pazinske srednjoškolce biti će organizirana projekcija dokumentarnog filma “Zemlja ognja” u režiji Mladena Đakovića i produkciji Level 52 i HRT-a. Isti film bit će prikazan i u četvrtak 14. rujna u 20h u dvorištu bivšeg “donjeg” vrtića na adresi Družbe sv. Ćirila i Metoda 1.

Dokumentarni film “Zemlja ognja” prikazuje svjedočanstva vezana uz nacističke zločine od jeseni 1943. do ljeta 1944. Godine na području Istre. Priče preživjelih govore o vremenu kada su Rommelove postrojbe harale Istarskim poluotokom i opisuju trenutke koji su ljudima promijenili život te ga zauvijek obilježili. Unatoč stravičnim prizorima koji su se usjekli u njihova sjećanja, protagonisti su pronašli snagu za nastaviti dalje, nadu koja je nadišla patnju i oprost koji je poništio osvetu.

Ulaz na obje projekcije je slobodan.

U petak, 15. rujna u 20h u koncertnu dvoranu Spomen doma dolazi ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE – Gradsko kazalište Pula s predstavom na čakavici “Potplaćeni! Ne plaćamo! Darija Foa, u režiji Patrika Lazića.

Radi se o komediji, a kako se kaže da „svaka dobra komedija počiva na ozbiljnoj tematici“ tako ni ova nije izuzetak. Radnja predstave propituje ozbiljna društvena pitanja, problema koje su istiniti, s kojima se svi susreću svakoga dana, a koja se tiče jednog malog čovjeka. Naime radnja se odvija oko aktualne teme – porastu cijena. Radi o dvije žene koje dolaze u supermarket i kada vide da su cijene opet porasle, unatoč tome što bi trebali biti popusti, odluče plaćati robu ne koliko košta nego koliko one misle da je pošteno.

Cijena ulaznice je 8 eura i može se kupiti ovdje ili u caffe baru Epulon.

I na kraju, u utorak, 19. rujna u 20h u koncertnoj dvorani Spomen doma održat će se koncert A_live/vokalisti A_strane.

Glavni akteri i vokalni solisti izuzetno popularnih TV emisija “A Strana”, “Zvijezde”, “Voice”, “Zvijezde pjevaju”…, udružili su snage s ekipom vrhunskih i izuzetno renomiranih glazbenih profesionalaca, kako bi izašli iz okvira „malih ekrana“ i svoje talente i vještine prezentirati publici koja cijeni izvrsnu glazbu i besprijekorne interpretacije.
Program je koncipiran kao spektakularni kolaž bezvremenskih hitova u trajanju od 120 minuta, a na impresivnom popisu pjesama nalaze se remek-djela velikana kao što su Bijelo Dugme, Parni Valjak, Prljavo Kazalište, Indexi, Gibonni, Crvena Jabuka, EKV, Zdravko Čolić, Generacija 5, Grupa Metak, Dino Dvornik, Tony Cetinski, Josipa Lisac, Big Blue i Goran Karan, Grupa Stijene i Zorica Kondža, Nina Badrić, Massimo, Toše Proeski, Aerodrom, Grupa Zana, Denis i Denis, Xsenia, Nola i mnogi, mnogi drugi…
Izvanredni vokali i virtuozni glazbenici jamče nezaboravan glazbeni doživljaj…

Cijena ulaznice je 10 eura i može se kupiti ovdje ili u caffe baru Epulon.

Skip to content